Temišvar

Temišvar, Rumunija

već od 3000RSD

Opis destinacije

TEMIŠVAR (rumunski: Timişoara, mađ. Temesvár, nem. Temeschburg / Temesvar) je grad u Rumuniji. Najveći je grad Banata, leži na reci Begej i sedište je Županije Tamiš. Sa 412.753 stanovnika Temišvar je četvrti grad po veličini u Rumuniji. Temišvar je poznat i kao kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadne Rumunije. Temišvar je i najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Najviše srpskog življa okupljeno je upravo u Temišvaru, gde inače postoje mnoge kulturne ustanove koje ih zbližavaju. U Temišvaru se nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, kao i Saveza Srba u Rumuniji, a takođe se ovde izdaje i srpski nedeljnik „Naša reč“. Grad se naziva i „Malim Bečom“, jer je grad veoma dugo bio pod Habzburgovcima i njegovo središte svojom arhitekturom i ambijentima podseća na stari deo Beča.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Bez smeštaja

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
TEMIŠ VAR
Jednodnevni izlet autobusom

TERMINI
13.04, 20.04, 11.05, 18.05.

CENA ARANŽMANA
3000 dinara

CENA ARANŽMANA OBUHVATA: 
- prevoz autobusom na navedenoj relaciji 
- usluge tur. vodiča, uključujući i razgledanje Temišvara 
- troškove organizacije putovanja

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA: 
- međunarodno zdravstveno osiguranje 
- 350 dinara - individualne troškove putnika 
- ostale, nepomenute usluge 

NAPOMENE:
- aranžman je pravljen na minimumu od 40 plativih putnika po autobusu
- agencija ima pravo otkazivanja aranžmana, usled nedovoljnog broja prijavljenih putnika; rok za otkaz je 5 dana pred početak putovanja
Polazak iz Kragujevca u 3h, sa parkinga između Hale "Jezero" i "Rode". Vožnja preko Smedereva i Vršca, uz kraće pauze,  radi odmora i obavljanja graničnih formalnosti. Dolazak u Temišvar u jutarnjim časovima. Razgledanje grada: Trg Pobede  (Piaţa Victoriei), na kojem su zdanje Opere i Nacionalnog teatra, Saborna (rumunska) crkva Banatske mitropolije, kip  vučice koja doji Romula i Rema (poklon grada Rima iz 1926. godine) te reprezentativna zdanja secesije, sagrađena  između 1910. i 1914. godine; Trg Slobode (Piaţa Libertăţii), na kojem se nalaze stara gradska većnica, kip Device Marije i  bista Decebala, poslednjeg dačkog kralja. Odlazak na Trg Jedinstva (Piaţa Unirii), na kojem su stub kuge, rimokatolička  katedralna crkva, barokna palata (nekadašnje sedište Srpske Vojvodine) i Saborna crkva Srpske pravoslavne crkve  (sagrađena 1748. godine). Poseta srpskoj Sabornoj crkvi, u kojoj se nalazi vredni ikonostas, delo Konstantina Danila i  majstora Mihaila Janića iz Arada. Slobodno vreme za individualnu šetnju, obilazak tržnog centra "Iulius Town"... Oko 18  časova polazak za Kragujevac. Dolazak u Kragujevac oko ponoći. Kraj programa. 

- 30% prilikom rezervacije, isplata do polaska na putovanje
- 30% prilikom rezervacije, ostatak u dve mesečne rate, čekovima građana ili administrativnom zabranom

Video